2010

19 comments to

 • fauzi

  ya….angka gaban sudah mari 2010…..

 • yusman

  blues 2009 tak abis lagi dah masuk 2010. hmmm. selamat, selamat

 • pulas

  ha tu la pasal, ni kat opis tengah nyiapkan benda sebab nanti kalau tak siap org kata dari tahun lepas tak siap2 haha

 • yusman

  smekom dah setahun lepas pun. haha. alang alang sah setahun dah mari aku kacau ajak minum jap kat mamak sebelah.

 • pulas

  jommm! dah sampai kasi call…

 • yusman

  yeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

 • Rock Oi

  010110..damn nice!!!!

 • Rock Oi

  carry forward azam lama..

 • yusman

  interesting reading. an article tahun 2006 pasal tuntutan puak kapirun nak guna nama Allah.
  http://www.danielpipes.org/blog/2006/09/is-allah-god-continued.

  Bagi diorang, yang penting now its time to confuse the Malays.

 • pulas

  Bros, isu ni ada khilaf, beberapa sudut pandangan:-

  http://drmaza.com/home/?p=566 dan http://drmaza.com/home/?p=915
  http://www.zaharuddin.net/bahasa-articles/larangan-kristian-guna-nama-allah-ulasan-ringkas.html

  Pendakyah kristian – memang dah kerja dia menarik org ke agama dia. Cara bermacam-macam, sesetengah kelompok je guna taktik provokasi / sneaky / confuse org macam herald tribune tu. Aku lebih suka fokus ketahanan diri umat (sekurang-kurangnya kita dan keluarga kita), berbanding fokus muslihat musuh yang memang pelbagai dan tak mampu nak lawan, lagi2 zaman liberal mcm sekarang ni. Kenang-kenanglah golongan berikut:-
  1. Muslim dunia yang mantap/kreatif/progresif iman dan dakwah, tanpa bantuan / perlindungan kerajaan (US, Eropah, dll). Muslim Malaysia harus dibawa ke tahap yg sama atau lebih.
  2. Kafirun dunia yang baik-baik dan hebat-hebat (lihat saja http://www.vivapalestina.org/ ), yang sepatutnya kita tarik kpd Islam, jadi jauh disebabkan tindak-tanduk muslimin sendiri yang merendahkan imej Islam (i.e. muslims yang ‘insecure’, ‘exclusive’, emosi, lemah minda, kurang ilmiah, etc).

  Look at the bright/flip side: kita tak semestinya sentiasa defensif: kalau dah ditakdirkan rasmi nama Allah dibenarkan utk kegunaan kristian, sepatutnya lebih mudah untuk kita menerangkan kepada kristian tentang kebenaran Islam (i.e. golongan kristian yang a step closer to muslim, not vice versa). Semua terletak di tangan kita.

  Semoga iman kita sama-sama bertambah tahun ini. Cabaran tahun baru ni hehe…

  Wallahu a’lam.

 • fauzi

  salam…
  jika nama Allah digunakan oleh pengamal agama samawi…rasanya x salahkan..
  tapi jika nama Allah digunakan untuk menerangkan jesus/ tritunggal itu amat membimbangkan..sama juga jika kalimah Allah diguna di tokong…
  aku suka baca bab kristian ni…kat web nih…
  http://malay.bismikaallahuma.org/

  sebenarnya …depa ni tau yg islam ni betul…tp sajer…jer x nak terima… terus cuba menyesatkan….sebab tu Nabi Isa akan dtg balik utk membereskan mereka yg mermpertuhankannya…

 • yusman

  Salam. Dari sudut ketahanan diri, aku ambil dari sudut fakta; tentang hakikat yang bangsa kita tidaklah kebal; sekurang-kurang bangsa kita perlu kekal dengan mono belief. Takut jadi macam situasi di sabah dan sarawak, jika tidak di indonesia atau singapura yang mana keadaan jadi tidak terkawal akibat asakan jangka panjang puak puak zimmi ini.

  Memang dari satu sudut aku bersetuju dengan pendapat Tok Guru. Sekurang-kurangnya mereka akan tau juga sendiri yang asalnya Allah itu (pada kepercayaan mereka) adalah yang mencipta agama monotheism yang ditokok tambah oleh mereka juga.

  Tapi kalau pada jangka panjang, mereka yang sedar tak apa. Tapi takut kita yang hanyut sebab mereka memang tak mau sedar. mereka menang tak dimiliki oleh agama mereka atau mahu mencari kebenaran agama apa pun, mereka nak kalahkan kita dengan agama yang mereka miliki. Itu je.

  Wallahhu a’lam.

 • pulas

  Nampaknya krisis ni keeps us awake. 🙂 Anyway good points bros.. mungkin boleh dirumuskan, ini dilema “Idealisme syiar/dakwah” vs “realiti kelemahan umat”. Risikonya, takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Oleh kerana harga aqidah terlalu mahal, terpaksa ada very low tolerance kpd yg ‘berciciran’ tu. Jadi terpaksa harap keputusan batal terus atau sekurang-kurangnya seri (boleh guna kalimah Allah, tapi dengan syarat & kawalan ketat). Cuma dalam masa yg sama perlu sedar, sekatan macam ni limited impact (Internet tanpa batasan, pengaruh liberal demokrasi bakal menekan), kena juga kuatkan ketahanan utk jangkamasa panjang..

 • yusman

  kalau tgk youtube, aku tak dapat nak embed, very sad moment masa dorg dok keluar dari court lepas decison. Azan zohor berkumandang. Tapi malaysiakini potong-potong. Reporter non muslim dia kepanasan kot hehehe. Tajuk berita di pun dah panas (‘the word Allah can be used ‘!’ ‘)

 • mohdhazar

  TAKBIR!!!!

 • mohdhazar

  pasni leh layan sisha kat anugerah cafe dah,,.heheh..member aku bukak bisnes sisha kat situ start malam tadi

 • yusman

  berani turun laaa

 • mohdhazar

  dah turun malam tadi,,1 sisha layan sorang je dah mcm naga dah..hehehe..tak sampai ati nak hello2 la malam tadi,..pasal tak ready nak balik kul 3 pagi malam tadi,.hehehheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..
  tp malam ni ready dah!!!

 • apai

  aku berpegang pada statement Khalid Samad, and TGNA. and juga aku suka bila PAS buat kenyataan RASMI.

  tapi, pegi mampus sama Hassan Ali dan ahli kelab UMNO yg pakai kad PAS a.k.a kerajaang perpaduang! FAKAP !

Tinggalkan Balasan

Comment
Name*
Mail*
Website*