[Playlist] 20100411: “Gentalavarium”

Gentalavarium

Tema playlist kali ini: kembali ke teater impian!

Playlist-20100402-Gentalavarium (26)

Antara lain, mempersembahkan 3 ‘simfoni’ DT hasil gunting dan selotep: Six Degrees, Train of Thought, dan Octavarium. Six Degrees ni semua belum pernah main, versi kali ini ‘extended’ (tambahan keyboard dan vocal parts). Train of Thought pun versi ‘extended’ (tambahan keyboard, vocal dan violin parts). Jadi para Gentalian senior pun kena download juga. 🙂 btw Octavarium masih versi sama, tiada perubahan.

Oleh kerana Six Degrees ni mega kompleks (my all time favorite hehe) dan belum pernah main, kita letak di hujung list agar tak pressure. Mana yang sempat faham dan cari tu, kita belasah dulu. 😉 Kalau ada part yang bikin pecah kepala / hilang rambut / nak nangis, kasitau, kot boleh buang utk lain kali.

Seperti biasa, tracks dulu uploaded – lirik, parts dan skrip akan diupload kemudian.

Akhir kata, selamat berlatih! 😀

35 comments to [Playlist] 20100411: “Gentalavarium”

  • am

    six degrees byk nostalgia woo.fantastic!
    pasni sape yg main sumbang kita bg denda bumping 10kali so that bila dlm cd recording dengar cantik je,hehe

  • am

    sori cikman kedit abis nk bls msg x sempat beli.
    btw,da cuba hayati a nightmare to remember?
    tuan fleming rassmussan,lagu ni jammable,boleh masuk list kot.
    tuscany pn best tp complicated.

  • am

    bro hermiewan,pls cr lagu nightmare,lagu ni ada roh.
    ade seram,moden rock,blues,progressive,black metal,cukup perisa.
    sape x dgr lagu ni tergolong dkalangan org2 yg rugi,
    x gitu fauzi lost spocket??haha
    sharul dulu satu asrama dgn ko kn,politeknik batu pahat.
    betul la cakap ko,band EKA mcm cacophony

  • apai

    aik? stream tak masuk ka man?

  • apai

    am, nightmare, lagu sapa bro?

  • pulas

    1. Ke hadapan bro Am yang dikasihi: lagu A Nightmare to Remember (Apai: ni lagu DT, from their latest album) mantap juga, tapi rasanya nak KIV dulu sebab:-
    – key dia low C, sesuai utk step down ke low B, dan sekalikan dgn tracks low B lain (Seasons DT, As I Am, etc), maybe one fine night kita buat ‘Low B Night’ pulak. 😉
    – Lagu dia agak panjang juga — kalau boleh this time kita nak fokus sikit on the “3 symphonies” tu.
    – So kalau Am nak suggest a song – maybe something from DT yg shorter/simpler dan closer to standard tuning. Then kita boleh consider..

    2. Ke hadapan bro Apai yang dikasihi: lagu “Stream of Consciousness” (the DT instrumental yg kita selalu main tu) dah included (jadi main theme pun) dalam simfoni “Train of Thought”.

    Sekian, segala kesulitan amat dikesali. 🙂

  • apai

    ke hadapan sahabat seperjuangan ku pulas:
    terima kasih atas penerangan tuan hamba..maka mulai saat ini, hamba akan menstudy penuh kusyuk tawaduk seni2 yg akan kita persembahkan…

  • Hermiewan

    Fuyoo! Semua lagu Dream Theater tu. Memang a nightmare to remember la main lagu-lagu Dream Theater ni! Nasib baik ada lagu Stratovarius. Ha ha ha…..

  • yusman

    UMANGAI DAH RUPA kelas muzik klasikal yang penuh nilai nilai klasik. siap ada peribahasa bagai. Macamnila, Am, Sidi Gentala ni satu projek untuk menghidupkan hasil karya ulung rock yang ada nilai klasikal dan malar hijau. biar punk, death metal atau zapin sekalipun. jadi solo parts dah jadi secondary. Kita cuba tackle part soul of music, eg rhythms, color of the song etc.

    Dalam masa yang sama, kita bersukaria dengan muzik yang kita minat melalui ‘open jams’. Jadi kat situ, majority always lead the way. Di kesempatan ini aku pun nak mintak maaf kalau dalam pemilihan lagu macam aku dengan pulas pulak yang dok memilih, bukan apa, turn akan sampai juga untuk semua orang.

    Satu hari nanti, blog ini akan jadi kenangan untuk semua orang di alam maya, especially kita dan orang sekeliling kita.

    hermie; please continue to colour sidi gentala with your magic touch.

    Yang benar

    GentalaMaya

  • Hermiewan

    Oh, ada lagu Through Her Eyes! Memang jammable….

  • yusman

    Hermie; mood lagu ni memang best.

    Through Her Eyes aku tujukan khas buat apai. Lirik dan cara penyampaian dia menyentuh jiwa.

    violin dengan gitar boleh selang selang solo melodic tu, disebalik ketukan dram lembut dengn stik cap penyapu. GG,stick tu dah ada dah

  • apai

    perghh….tot…cool….

  • fauzi

    huh….sume Dt…terukla nak mengingat……
    memandangkan semua lagu da tgkap pening…aku nak tambah lagu slow tahap gaban…Hanya ketenangan-Riyadh….moga2 dgr suara ustaz tu tambah ketenangan aku tuk lyan lagu2 DT…

  • yusman

    aku sokong je fauzi utk soul searching. siap kena ambik berkat dari ustadz akhil hayy yang mahal tu.

  • fauzi

    am..mana ko dapat lg EKA tu pass kat aku..dia da abis sekolah…adik dia yg satu asrama ngan aku….yg main 2nd tu..asyik monteng jer…dulu depa selalu main gtr..tapi aku x paham …aku br tingkatan 1 la…demo cam sore alleycats…tup2 meletup…….
    ala…biasa lah BPahat byk guitarist power2 siyot…..opsss…muar gak…hikhik

    aku jer yg ngaji x abis….Janji rock

  • Rock Oi

    am, request lagu mcm2 tu mmg mantap tapi bidang yg lain kena parralel dgn hobi..kejarlah usia anda.

  • am

    fauzi,nanti aku send,aku dgr membe punye cd burn.
    btw lagu ciptaan ko tu bila nk komersialkan

  • am

    lagu cik li yg track no 4 mcm DT tu part tengah,caya la bros

  • fauzi

    Am….lagu tu nanti dulula…ko carila…solo dia…cantik2…nanti kita jam….
    btw…aku lyn lagu DT dari nilai sampai klang…mak oi…satu lagu tu..macamna nak mengingat tu …..
    Tuan Pulas mesti cakap…pelan2…nanti dapatlah tu…hehehe

  • am

    Kehadapan tuan pulas Aka fleming rassmussan,eden ado 1lagu drim titia’q balado yg mengusik jiwo rago.kenikmatannyo amat menikam dado,aduh..raso gurih nikmat umpamo ngisap gudang garam ulam teh tarik halio,x gitu?
    spesial buat nago2 sidi guntala
    -The Spirit Carries On/Drim Titia’q

  • am

    haha ko silap poji,tuan pulas cakap kena makan kismis minda 7biji bersama secawan sirap limau, baru boleh menstudy penuh khusyuk tawaduk (bak kata apai),sbb lagu dt menguji minda.barula adventure lyn progressive,
    apepun,six degrees paling menusuk kalbu.genius la mamat israel tu sape name.. bro rudess

  • fauzi

    adventure lyn progresive….jgn lari timing sudahla…haha
    dah keje dia main muzik…masyuk maa….tools cukup….aku ingat klu ko completekan set equipment DT on stage masa dia perform…pergh…aku pun tak tau….kt umh lagi…
    bak kata man….. Umangai……bak kata rock oi…kena parallal ngan hobi n umur….
    aku ngan kekangan kerja ngan masa…commitment takat mana yang terlayan jer la….

  • am

    haha,standard ar,mcm sam cromok pn da susah nk kuar mlm takut bini marah.
    tp die da puas jd rockstar.
    kite jam utk hilangkan tension je smbil mengeratkan silaturahim.
    kalo x sempat cr,praktis dlm kepala je
    yg ponting enjoy ye x?
    lgipun era kegemilangan ko kn da berlalu
    (zaman2 traffic light&Lost spocket)

    aku beli tu kaset lost spocket,band pujaan

  • yusman

    aku sendiri kena korbankan makanan kegemaran aku bahana DT overtures. Kepala Ikan. So malam tu aku nak buat lagu nama dia ‘ Blues Kepala Ikan’. tolong cari kod dia. TQ.

  • yusman

    Am, maaf dah cukup request-semua orang dah ada 1 request; itu tak masuk olie the violinist. Minta forward ke session hadapan sebab majoriti ahli dah ada dua anak dan lebih, dan multiple commitment..tak ada cukup masa. Kalau terrer kita buat buat impromptu jam lagu spirit carries on. paman print lirik.

  • am

    haha xde hal,saje je req sbb tuan pulas srh req lagu DT yg jammable,since spirit carries on tu straight forwrd je(dgr dlm kpala je da dpt)

    Regards,
    CD Gentel La

  • yusman

    dia nak amek ati ko tu. paman jugak yang tak makan kepala ikan. BTW kita cuba buat impromptu jam lagu tu, utk test kepoweran, keprogressan dan keprowessan. hermie dah macam rudees tu, lagu apa pun dia boleh buat. cuma rambut dia lebat

  • am

    makan ati la camni,wakaka.rudess botak sebab byk makan ajinomoto,hermie lebat byk minum teh sarbat.
    btw da dpt da lagu kari kelapa ikan,kod die e#P,G#sus 4 P, dan S minor combine S.ATAN,jd la lagu satan ala2 DEATH,haha.
    P tu ape, kene tanya tuan pulas

  • Rock Oi

    ha yg P tu aku je yg jwb, Am P = Am Pelik.

    stabilkan diri tu dulu,nak ikut genius mamat israel ke ape ke,,broz2 yg lain sume ni dah berjaya,dia org nak gila muzik mcm mana pun org x leh nak pertikaikan,,ada paham? ko kene fokus benda lain dulu,,

    sembahyang kena jaga,baru rezeki murah..nak ajak balik kampung pun susah,,,tak dapat balik tiap2 minggu,sebulan skali pun ok,.jenguk org tua slalu selagi masih ada,,baru dapat keberkatan dalam hidup..ada paham?

    apa pun tahniah pasal dah x pakai rantai ngan gelang tangan…

  • yusman

    PENGUMUMAN: SESI GENTALAVARIUM DIANJAKKAN KEPADA 11.4.2010 (SABTU MALAM AHAD). SILA MAKLUMKAN JIKA ADA BANTAHAN/USUL LAIN. HARAP MAKLUM.

  • pulas

    Ok confirmed (for now) then, jam on 11/04/2010 (Sabtu malam Ahad). Aku dah tambah “Hanya Ketenangan – in A minor (D’Riyadh)” (jawabanger) dan “The Spirit Carries on (DT)” (am) dalam playlist. Selamat mengdonlod.

  • pulas

    Sori The Spirit Carries On KIV. Kalau konfius, klik playlist link. Sori..

  • am

    k noted

  • yusman

    ok so far kita confirm 12.4.2010. sabtu malam ahad.

  • yusman

    salam. ada perubahan. GG tak dapat join kali ni. Since tengku nizam will take on the drums for the next session, akan ada perubahan list lagu.

Tinggalkan Balasan

Comment
Name*
Mail*
Website*