[Rakaman] JAM 20091212: “Ribut Pasir”

Ribut Pasir SaharaRakaman sesi jam tempohari:-

JAM-20091212-RibutPasir (27)

Cara rakaman diubah sikit – hi-gain mics jadi ambient mics utk capture drums, gitar, keyboard & vocals; low-gain mics fokus pd bass dan gitar am. Hasilnya, balancing bunyi agak improve, cuma bass, keyboard, & vocals ada ketika tenggelam. (bass – pasal mic tak rapat ke amp. Vocals – kena pikir lagi camna, mungkin kena nyanyi rapat lagi ke mic. Keyboard – tak sure). Left-right separation pun jadi kabur sikit (sebab nak ambient). OK la tu untuk maintain rakaman cara murahan. 🙂 Gubahan pulak, mungkin kena sesi lepak dulu utk dapat complete lagu, then masuk studio utk hias/embellish/polish je lagi. Apa pun — sesi yang OK, ada juga riff2 dan part2 menarik, cuma aku je mengantuk sangat pulak, dah akhir-akhir tu kira main (dan makan) sambil tidur. Akhir kata, Selamat Tahun Baru. 🙂

8 comments to [Rakaman] JAM 20091212: “Ribut Pasir”

  • yusman

    walla walla a better recording setup, Cuma mind tak cukup strong malam tu. Kena senam minda dulu sbl next sesion.

  • Rock Oi

    heheheheh senaman minda

  • fauzi

    bass x dgr..hhuhu.masa last jer mic jauh….sebelum tu…mic bass betul2 rapat kat amp…tp still x dgr…pas ni nak kena balance kan sound gtr,bass,drum,vokal….act bass n vocal dah habis kuat dah….
    lgpun 3 gtr…bunyi bersmpg siur…mana pangkal mana hujung…hehe…

  • pulas

    Bro fauzi – aku turut bersimpati hehe.. dah le aku jugak yang jauhkan mic kau tu haha. Sori bro salah bajet. Lain kali kita cuba boostkan sound bass (dan vocals dll).

  • pulas

    Pasal 3 gitar — aku nak kena cuba reestablish left-right separation tu somehow — pasal hari tu aku dok target gitar man sebelah, gitar aku sebelah, dan gitar am tengah2 – tak terjadi pulak. Cuba lagi…

  • yusman

    one of the solution aku rasa mixer proper kot. ada sapa sapa boleh cadangkan mixer yang aku blh survey kat market?

  • pulas

    Root cause dia ialah bilangan mics, i.e. 1 mic utk 1 source bunyi. so kalau nak beli mixer pun, kena beli yg > 4 inputs, dan kena invest pulak lagi additional mics & stand. Kalau tak, ROI tak baloi berbanding ngan 4-track skrg. Mixers yg aku dok usha sentiasa ialah m-audio ( http://www.m-audio.com ) sebab dia guna USB dan ngam dgn Mac. Latest model: M-Audio Fast Track Ultra 8R ( http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackUltra8R.html ), distributor dia ada kat Berjaya Times Square KL ( http://www.sinamex.com/store/store.html ), harga dia RM2100 (!). Tu utk mixer je .. kalau throw in another 2 mics, cables & stands, jadilah dekat RM3000 kot. Disebabkan kemahalan tu, tu yg cuba stick to 4-track lama dulu hehe…

  • gg

    syiok layan gitar sejuta wajah part ujung..walaupun ribut pasir tetap enjoy..

Tinggalkan Balasan

Comment
Name*
Mail*
Website*