Playlist-20091211-RibutPasir

Ribut PasirTema playlist kali ini ialah “Ribut Pasir”, sempena salah satu lagu ‘impromptu jam’ lampau Sidi Gentala. ‘Feel’ padang pasir jadi tema gubahan, diselang-selikan dengan sedikit cover songs buat penjana ilham:-

Playlist-20091211-RibutPasir (20)

Sedikit latar belakang kerangka lagu untuk gubahan:-

1. Pertarungan Dua Bukit (TheTwoBukits 20090410 @ BShed)

[Hamid @ Bass, GG @ Drums, Pulas & Yusman @ Gitar]

Yusman kata dia dah ada melodi untuk lagu ini. Progresi verse, bridge dan solos ada, cuma bab chorus (dan lirik!) nak kena work out rasanya.

2. Lamunan Jalanan

Versi 2: (AmbenSeni) SusuIbuPractice 20090808 @ Yusman’s

[Apai @ Vocals, Ajang @ Bass, GG @ Drums,ย  Sazli,Yusman,Am @ Gitar]

Apai macam dah ada melodi dan lirik je untuk lagu ni… ke ni lagu apa sebenarnya? ๐Ÿ™‚

Versi 1: (SidiGentala) PancaSitora 20070518 @ Yusman’s

[Hamid @ Bass, Sazli @ Drums, GG & Yusman @ Gitar]

Rupanya dulu pernah main (kat rumah Man jugak), rasanya GG yang mula dulu strumming (kot)? Sama ada memang korang tengah main lagu orang, atau tersama ilham.. minta perjelaskan.ย  ๐Ÿ™‚

3. Ribut Pasir (GreatestHitsBorrowed 20070701 @ Artrax)

[Hamid @ Bass, GG @ Drums, Sazli & Yusman @ Gitar]

Bertenaga. Rasanya sebab malam tu semua cover songs (dan sound) pun bikin puas. Aku ingat lagu ni lebih sesuai jadi instrumental, tapi kalau kalian ada idea lagu & lirik, boleh cuba.

Cuba 3 lagu dulu (policy cadangan utk playlists sesi gubahan: setiap satu cover song, satu lagu sendiri ๐Ÿ˜‰ ).ย  Itu pun sengaja pilih jam pieces yang relatively simple untuk permulaan.. ada pieces yang berjela-jela berbelas minit (rekod setakat ni 34 minit uncut – Badai Tanjung Pengharapan) mungkin kita simpan dulu hehe… (btw jawabanger — “bingung4” kau kita KIV dulu kali ni hehe…)

Aku nampak ada 2 isu / cabaran untuk convert jam piece jadi lagu:-

1. Key changes – hampir tak ada

2. Chorus part – hampir tak ada (mungkin kita try buat key changes masa chorus (dan solo part) dulu)…

3. Lirik – yang ini kena jiwa sasterawan ni (dan kena ikhlas dan “syariah-compliant”). Ikut aku nak kutip je dulu puisi-puisi sasterawan dedulu, atau/dan mintak member (Michai aka Serunaifaqir) buatkan… tapi kalau korang nak cuba, boleh try test tengok.. ๐Ÿ™‚

Ok — selamat berilham.. ๐Ÿ™‚

28 comments to Playlist-20091211-RibutPasir

  • yusman

    Panjang berjela boleh buat artikel dalam majalah guitar world versi Bahasa Melayu.

    1. Pertarungan Dua Bukit

    Daya penarik lagu ni sebenarnya pada drummings yang agak laju, dan beberapa solo yang melodinya boleh dinyanyikan! Aku sengaja minta lagu ni sebab straightfwd. Memang nak buat lagu siap yang boleh main selalu

    2. Lamunan Jalanan

    Sebenarnya memang nak kena explain tentang asal usulnya. Ingat If I could fly Joe Satriani? Feel memang based pada lagu ni thru session gitar kapok aku dgn gg kat umah dia bertahun dulu, tapi bila aku cek dgn If I could fly, sebenarnya chording langsung tak sama. Yang sama tempo. Takut juga kena saman dgn Joe satch macam Coldplay kena. Rupanya aku mungkin Accidentally tersama dengan style runaway train yang baru2 ni kita buat. Cuma, Runaway Train baru2 ni je aku layan.

    3. Ribut Pasir

    Lagu ni masa impromptu jam aku cuba buat riffing progresif in key b sudahnya jadi ala-ala lagu arab dek penangan solo sazli. Drumming memang tight. Aku setuju buat instrumental, dan mintak apai cari puisi/ buat puisi yang sesuai untuk baca ala ala to live is to die. Nota: lagu ni main dekat artrax sebenarnya..

    Nota Am:-

    1. Key changes- aku memang dah ada plan key changes utk lagu Lamunan Jalanan. Ala ala I walk besides u dan atelemon. Nanti aku tunjuk.

    2. Chorus – kita workout masa jam

    3. Songwriting in general; takut juga kita jadi over stress. So part awal ni mau rilek2. Mungkin ada terrrrrrrrrrrrsama dengan lagu orang. Tapi niat buat rangka takpa kot.

    4. Untuk lagu2 ni fauzi, apai dan am dialulukan bagi ideas juga. Am boleh cari solo/ doubling untuk mana mana part pun janji ada continuity dengan solo gitaris dua org lagi. Pesan utk am; jangan takut takut bila kami kacau solo spontan am, layankan aje.

    5. Aku akan bawa white board untuk guides.

    6. Bila lagi nak ada lagu proper sendiri.

  • yusman

    Am: Lagu Marty Friedman tu am nak solo semua ke nak bahagi2? Dua dua OK. Kalau nak melodi minta tolong bahagi bahagikan part. TQ

  • Hermiewan

    Yo Bro Yusman! Apa citer? Lama tak dengar khabar? Ingat lagi ke aku ni? Bila eh last aku jamming dengan korang? Aku pun tak ingat.

    Sekarang sudah cipta lagu sendiri eh? Baguslah! Bolehlah aku dengar. Tak mau masukkan unsur-unsur keyboard ke?

  • am

    bahagi2..baru harmony,hehe. thanks sudi masukkan dlm list

  • am

    btw corazon nk bwk smpi habis ke?part tengah ade keyboard classical laju,disusuli riff berat dan wah wah solo

  • yusman

    memandangkan sekarang musim buat lagu, lagu corazon kita buat as per the one Sazli upload. Aku pun baru tau tajuk lagu tu semacam je peliknya. Dengar lagu tu lama dah. Dalam music for speeding eh?

  • am

    a’ah. lagu tu kn jiwang semacam,kena dgn jiwa tuan producer kita. ade lg dua lagu touching dlm album tu

  • apai

    so, bila kah tarikh nya herr yuzman?

  • pulas

    Selamat datang bro Hermie, sila log in ke site dan boleh download playlist, jemput join sekali jumaat malam sabtu depan utk sumbang gubah. Setakat ni cara gubah kita mudah, kalau dalam sains komputer dipanggil “Rapid Prototyping”, ulang main+rakam+gubah sampai jadi lagu. ๐Ÿ™‚ Plan secara kasar: (dari kerangka lagu -> gubah & susun melodi verse-bridge-chorus -> (optional: apa2 tambahan / exposition) -> gubah/cari lirik) * x (x = pembolehubah, berapa kali iteration sampai puas hati).. hehe. Baru nak cuba ni, tengok la camna nanti. Yang penting jangan sampai hilang rambut atau tambah kerut. ๐Ÿ˜€

  • hermie

    Wow! Siap ada formula & algorithm macam mana korang cipta/gubah lagu. Guna method Rapid Prototyping. Boleh buat tesis Ph.D macam ni! He he he….. Insya Allah, aku boleh join korang jamming! Aku dengar lagu-lagu korang ni dulu.

  • yusman

    Hermie; selepas habis lagu ribut pasir tu aku nak mintak kau buat solo kibod melodi padang pasir sebab ingat nak impromptu sambung lagi for the 2nd part.

  • am

    Selamat Datang Jordan Rudess..
    Looking 4wrd for your excellence

  • yusman

    Sedikit perubahan. memandangkan drummer tak free pada jumaat malam sabtu, kita tunda kepada sabtu malam ahad jam 10.00 malam. Harap tidak menjadi keberatan kepada yang lain2. BTW untuk fauzi, since kita memang buat sonwritings, kalau ada idea utk part part nak sambung untuk tiga lagu tu, sangat dialu-alukan. Kau memang mr. groovemaster.

  • hermie

    Am, aku bukannya terer macam Jordan Rudess. Tak setaraf langsung! Mungkin setaraf Acis (Gersang) ataupun Huzali (Iklim)! He he he…

  • hermie

    Yusman, ni kira confirm la hari Sabtu malam Ahad, 12 November 2009, pukul 10:00 malam. Lokasi di mana, ye?

  • yusman

    di bloodshed studio, jalan reko kajang. 2 1/2 minutes from bandar baru bangi. mungkin nanti boleh pakat jumpa kat new petronas station jalan reko

  • yusman

    suspen siot utk malam esok. Macam nak g exam jer

  • Rock Oi

    mana recording

  • Rock Oi

    malam ni rasa mcm malam minggu pulak,,takde apa2 program ke paman man,,,hehehehheh

  • pulas

    hehe sori recording lambat sikit, masih potong memotong. Selamat Hijrah.

  • Rock Oi

    Selamat Hijrah!!

  • yusman

    Boleh jugerr jang. Nt aku check balik. Selamat Maal Hijrah Semua. Jangan Lupa doa hujung tahun dan awal tahun ptg ni

  • Rock Oi

    ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ห™ววววววววววววววววววววววววววววววษฅ

  • Rock Oi

    สžสžสžวืŸษqษนวส‡ 2ืŸnส‡วq nษนษq ฤฑu

  • namsuy

    dahgilababidahbudaksorangniiihhh

  • yusman

    camne ek ko buat jang

  • Rock Oi

    huhhh paman mannn…rabak mata nih jamming sampai subuh,,,.melembung dah jari ni layan bass sampai nak korek hidong pon dah xde rasa nikmat..hehehe..apa pun enjoy!! tengkiu!!!!!

    yg tulisan terbalik ni nnti aku ajar..heheh..tido dulu!!!

  • Rock Oi

Tinggalkan Balasan

Comment
Name*
Mail*
Website*