Sidi Gentala

Sidi Gentala

...yang impikan gubahan epik progresif.

Read More
Rakaman Studio

Rakaman Studio

Koleksi di Studio BShed 2011-2013

Read More
Battle of the Bands

Battle of the Bands

Kelolaan Al-Farabi Band @ 2010

Read More
 

[Rakaman] JAM 20091212: “Ribut Pasir”

Ribut Pasir SaharaRakaman sesi jam tempohari:-

JAM-20091212-RibutPasir (27)

Cara rakaman diubah sikit – hi-gain mics jadi ambient mics utk capture drums, gitar, keyboard & vocals; low-gain mics fokus pd bass dan gitar am. Hasilnya, balancing bunyi agak improve, cuma bass, keyboard, & vocals ada ketika tenggelam. (bass – pasal mic tak rapat ke amp. Vocals – kena pikir lagi camna, mungkin kena nyanyi rapat lagi ke mic. Keyboard – tak sure). Left-right separation pun jadi kabur sikit (sebab nak ambient). OK la tu untuk maintain rakaman cara murahan. 🙂 Gubahan pulak, mungkin kena sesi lepak dulu utk dapat complete lagu, then masuk studio utk hias/embellish/polish je lagi...

Read More

Playlist-20091211-RibutPasir

Ribut PasirTema playlist kali ini ialah “Ribut Pasir”, sempena salah satu lagu ‘impromptu jam’ lampau Sidi Gentala. ‘Feel’ padang pasir jadi tema gubahan, diselang-selikan dengan sedikit cover songs buat penjana ilham:-

Playlist-20091211-RibutPasir (20)

Sedikit latar belakang kerangka lagu untuk gubahan:-

1. Pertarungan Dua Bukit (TheTwoBukits 20090410 @ BShed)

[Hamid @ Bass, GG @ Drums, Pulas & Yusman @ Gitar]

Yusman kata dia dah ada melodi untuk lagu ini. Progresi verse, bridge dan solos ada, cuma bab chorus (dan lirik!) nak kena work out rasanya.

2. Lamunan Jalanan

Versi 2: (AmbenSeni) SusuIbuPractice 20090808 @ Yusman’s

[Apai @ Vocals, Ajang @ Bass, GG @ Drums,  Sazli,Yusman,Am @ Gitar]

Apai macam dah ada melodi dan lirik je untuk lagu ni… ke ni lagu apa sebenarnya? 🙂

Versi 1: (SidiGentala) ...

Read More